Хотел Орфей

БанскoSkype Me™!
Рецепция: (+359) 749 88815, 749 88816
e-mail: info@orphey.com
 

Банско - история и култура...

Преди повече от 2000 години траките са нарекли приказната Пирин планина - Орбелус (Снежна планина). Високи планини с кристално чисти езера и снежни върхове (Народен парк Пирин е в списъка на Конвенцията за опазване на световното природно и културно наследство), повече от 230 животворни минерални извора, около 100 върха с височина над 2000 метра, 186 високопланински езера, културни и исторически паметници, гостоприемство и сърдечност – това са само част от нещата, които привличат посетителите от цял свят.

Град Банско (10 000 души) е административен, стопански и културен център. Разположен е в югозападната част на Разложката котловина, в подножието на Северен Пирин. Широко известен е като туристически център, посещаван целогодишно от приятелите на природата и зимните спортове, както и от почитателите на традиционната българска кухня и бит. Има статут на уникално селище с международно значение за стопанския туризъм.

Банско е родно място на всепризнати народни будители и революционери, като Паисий Хилендарски – авторът на "История Славянобългарска", Неофит Рилски – основоположникът на световното българско образование и пръв български енциклопедист, на Тома Вишанов (Молера) - първоосновател на Банската Художествена школа, Никола Вапцаров – световно известен български поет.

Духът на миналото е пренесен във времето. Неповторима атмосфера на Банско създават двете църкви, метохът на Рилският манастир, възрожденските сгради със запазена оригинанлна архитектура от типа банска укрепена къща.

Разходката в Банско е изключително преживяване. Около 150 са паметниците на културата, 5 от тях са от национално значение: гробищната църква "Успение Богородично" (втората половина на XVIII век), църквата "Света Троица" (1835 г.) с уникален дърворезбован иконостас, часовниковата кула-камбанария (1850 г.), Бенината къща, Веляновата къща и родната къща на Никола Вапцаров.

Фолклорът, народните обичаи и празници дават най-добра представа за традиционната духовна култура на населението в Банско и едновременно с това обогатяват пребиваването с приятни емоции.

Най-значимите, особено атрактивни празници в Банско са кукерският празник (1-ви януари), празниците на Банската традиция (17-24 май), когато могат да се посетят етнографски и кулинарни изложби, изложби на изобразителното и приложното изкуство, тематични вечери, посветени на банския хумор, песни, хора, обичаи. Денят на Банско (5 октомври) и Коледа (20-25 декември) също се отбелязват с големи фолклорни програми. Не на последно място интерес за гостите на града представляват Международният Джаз Фестивал и народният събор "Пирин пее" в местността Предел.

Характерното музикално и песенно народно творчество в района доставя незабравимо удоволствие.

Специфичната възрожденска атмосфера, богатото културно-историческо наследство, съхраненият фолклор и занаяти, оригиналната кухня, множеството уютни механи в съчетание с приказно красивата природа на Пирин и топлите минерални басейни в околността, превръщат Банско в уникален туристически център.